کدال چیست؟
پس از تصویب قانون راهاندازی قانون بورس اوراق بهادار در سال ۱۳۴۶
به تدریج و طی چند سال پیش از انقلاب اسلامی حدود ۱۰ شرکت در بورس درج نماد
و مورد معامله قرار گرفتند. با وقوع انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی در
حدود ۱۲ سال بورس تهران تعطیل شد. با پایان یافتن جنگ و آغاز دوران آبادانی
در سال ۱۳۶۹ بورس تهران مجدداً آغاز به کار کرد و تا به امروز به حیات خود
ادامه میدهد. در سال ۱۳۸۴ و پس از تصویب قانون جدید بازار بورس اوراق
بهادار در مجلس زمینه برای ورود اینترنت و خدمات اینترنتی در بورس فراهم
شد. در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ پس از راهاندازی سامانه معاملات آنلاین توسط
تمامی کارگزاریها سازمان بورس در اقدامی مؤثر پایگاهی را تعریف کرد که در
آن تمامی شرکتها ملزم شدند تا کل گزارشها خود را در آن منتشر نمایند.
سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران که از آن تحت عنوان کدال یاد
میکنند سامانهای است که به همین منظور تعریف شده است و تمامی
سرمایهگذاران پس از سایت بورس اوراق بهادار به دفعات بسیار به آن مراجعه
مینمایند. در ادامه در رابطه با این سامانه مهم توضیحاتی را به شکل تفصیلی
ارائه میکنیم:
آدرس سامانه کدال چیست؟
آدرس سایت سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران www.codal.ir است که مرجع کامل اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس هست. لازم به ذکر است که کدال مخفف Comprehensive Database Of All Listed Companies است.مزیتهای سایت کدال چیست؟
هدف اصلی از راهاندازی سامانه جامع ناشران فراهم آوردن پایگاه داده اطلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس بوده است تا سرمایهگذاران بتوانند به راحتی به اطلاعات منتشر شده از سوی شرکتها دسترسی پیدا کنند و مجبور نباشند تا برای به دست آوردن اطلاعات هر شرکتی به یک سایت مجزا مراجعه نمایند.منظور از ناشران بورسی چیست؟
تمامی شرکتهایی که نماد آنها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی میباشند که ملزم به انتشار گزارشهای مصوب سازمان بورس هستند تا از این دریچه بتوانند به حیات خود در بورس ادامه دهند.کدال برای سهامداران و سرمایهگذاران چه کاربردی دارد؟
همانطور که میدانید کسب سود در بازار بورس از دو طریق به دست میآید، اول از طریق افزایش قیمت سهام و دوم از طریق تقسیم سود نقدی مصوب مجامع عمومی عادی سهام. لازم به ذکر است که در بیش از ۹۰ درصد اوقات رشد قیمت سهام ناشی از یک خبر یا اتفاق در درون شرکت ایجاد میشود که این علت را سرمایهگذاران از طریق گزارشهای منتشر شده شرکتها در سامانه کدال به دست میآورند. همچنین طبق قانون حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، شرکتها ملزم به برگزاری مجمع عمومی عادی هستند و در صورتی که عملیات سال پیش آن سودآور بوده باشد در مجمع ملزم هستند تا حداقل ده درصد از آن را بین سرمایهگذاران تقسیم نمایند. طبق قانون بورس شرکتها موظف هستند تا ده روز پیش از برگزاری مجمع عمومی عادی آگهی دعوت به مجمع را در سامانه کدال درج نمایند تا سرمایهگذاران بتوانند تصمیم دقیقی را اتخاذ نمایند. همچنین همزمان با انتشار آگهی، بایستی زمان پرداخت سود نقدی مصوب مجمع را اعلام نمایند تا از این دریچه سرمایهگذاران با آگاهی کامل نسبت به تمامی جزییات، تصمیمگیری نمایند.رایجترین گزارشها در سامانه کدال:
در تاریخ تهیه این مقاله گزارشهای متنوعی در سامانه کدال منتشر میگردد که هر کدام کاربردهای ویژه و خاصی دارد که در این متن به معرفی اولیه آنها بسنده میکنیم:الف) صورتهای مالی میاندوره و پایان دوره:
بر طبق الزامات سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف کسب اطلاعات به موقع و شفاف از فعالیتها، شرکتهای بورسی ملزم هستند تا صورتهای مالی خود را به همراه جزییات اطلاعات در بازههای زمانی ۳ ماهه منتشر نمایند. بنابراین گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای ۳، ۶ و ۹ ماهه را از شرکتها مشاهده خواهیم کرد. همچنین اطلاعات و صورتهای مالی ۱۲ ماهه نیز گزارش سال مالی شرکت را در اختیار عموم قرار میدهد.ب) گزارشهای ماهیانه:
از دیگر اطلاعات مهم و حیاتی که از سال ۱۳۹۵ توسط سازمان بورس برای تمامی شرکتها الزامی گردید گزارش یکماهه از فروش شرکتها بوده است. در این گزارش شرکتها آمار فروش خود و یا ارائه خدمات انجام شده طی یک ماه گذشته را همراه با حجم و نرخ فروش و در نهایت ارزش ریالی فروش کل، ارائه میکنند تا شفافیت اطلاعاتی از شرکتهای بورسی افزایش پیدا نماید.پ) گزارش فعالیت هیئت مدیره:
هنگامی که شرکتها گزارش اطلاعات و صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر میکنند جهت برگزاری مجمع عمومی عادی ملزم هستند تا گزارش حسابرسی شده آن را در سامانه کدال منتشر نمایند. پس از انتشار این گزارش، اعضای هیئتمدیره شرکت با توجه به اتفاقات سال گذشته و وضعیت آتی، گزارشهای مهم و حیاتی از وضعیت و جایگاه شرکت در زمان فعلی و آتی شرکت منتشر میکنند و تمامی این اطلاعات را در قالب گزارش فعالیت هیئتمدیره در سامانه کدال منتشر میکند و سهامداران از این طریق اطلاعات مهم و حیاتی را به دست میآورند.ت) گزارش اطلاعات بااهمیت گروه الف:
تا قبل از بهمن ۱۳۹۶ شرکتهای بورسی در صورت بروز اتفاقات مهم که بر روی سود هر سهم آن اثرگذار بود و اثر آن موجب تغییر بیش از ۲۰ درصدی در EPS شرکت میشد گزارشی تحت عنوان پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳xx/xx/xx منتشر میکردند و در آن اطلاعاتی را منتشر میکردند. ولی از بهمن سال ۱۳۹۶ سازمان بورس این گزارشها را حذف و به جای آن مصوب کرد تا شرکتها اطلاعات مهم و اثرگذار بر سود هر سهم خود را در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف منتشر نمایند و در آن تغییرات سود هر سهم را گزارش کنند.ث) گزارش اطلاعات بااهمیت گروه ب:
همچنین اطلاعات بااهمیت دیگر را که مستقیماً موجب تغییر سود هر سهم نمیشوند ولی جزو اطلاعاتی است که سهامداران باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه ب منتشر میگردد(برای مثال برنده شدن یک شرکت تولیدی در یک مناقصه و …).ج) گزارش تفسیری مدیریت:
در گذشته تمامی انتظارات مدیریت در قالب گزارش پیشبینی درآمد هر سهم منتشر میشد ولی در حال حاضر در گزارشی تحت عنوان گزارش تفسیری مدیریت که در دو قالب تحت وب و فایل متنی PDF منتشر میگردد و انتظارات مدیریت از فروش(به طور خاص فروش مقداری محصولات) منتشر میگردد. عموماً این گزارش همراه با صورتهای مالی میاندورهای منتشر میگردد.چ) یادداشتهای همراه صورتهای مالی:
بر طبق قانون سازمان، تمامی شرکتهای بورسی ملزم هستند تا برای گزارشهای ۶ ماهه و ۱۲ ماهه خود گزارش حسابرسی شده شرکت را منتشر کنند. لازم به ذکر است که تمامی شرکتهای بورسی دارای حسابرس داخلی هستند و گزارش مزبور توسط حسابرس مستقل خارج از شرکت که مورد تائید سازمان بورس هست تهیه میگردد. گزارش حسابرس مستقل در گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورتهای مالی ۶(۱۲) ماهه منتهی به ۱۳XX/XX/XX منتشر میگردد. لازم به ذکر است که عنوان اصلی این گزارش عموماً یادداشتهای همراه صورتهای مالی است.ح) فرایند انجام افزایش سرمایه:
در نهایت یکی از مهمترین گزارشها که سرمایهگذاران به آن توجه ویژه دارند گزارش افزایش سرمایه شرکتها هست. لازم به ذکر است که برای برگزاری مجمع فوقالعاده جهت انجام افزایش سرمایه شرکتها بایستی چندین گزارش ارائه بدهند که تمامی آنها در قالب اطلاعیههای کدال در اختیار عموم قرار بگیرد. ابتدا گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در گزارشی تحت عنوان پیشنهاد هیئتمدیره به مجمع فوقالعاده در خصوص افزایش سرمایه منتشر میگردد. پس از آن این گزارش برای حسابرس و بازرس قانونی ارسال میگردد و پس از تائید توسط این دو، گزارشی تحت عنوان اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در خصوص افزایش سرمایه در کدال درج میگردد و گزارش مزبور برای سازمان بورس ارسال میگردد. نظر سازمان بورس در گزارشی با عنوان مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سامانه درج میگردد. پس از طی تمامی مراحل شرکت موظف است طی ۶۰ روز مجمع فوقالعاده را برگزار نماید.منبع خانه بورس